• V Narodnem muzeju tudi dela članov Laboratorija za računalniški vid FRI
Novice

Letna razstava članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov bo tokrat namenjena novomedijski umetnosti. Na razstavi bosta svoje delo predstavila tudi prof. dr. Franc Solina in izr. prof. dr. Narvika Bovcon iz Laboratorija za računalniški vid.


Razstavo z naslovom "Podoba v mediju, medij v kontekstu" bodo slovesno otvorili v torek, 14. novembra 2017, ob 19. uri v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi. Vabljeni!

 

Prof. dr. Franc Solina bo na razstavi predstavil interaktivno instalacijo Vodnjak svetlobe I in II. Gre za kombinacijo kiparstva v kamnu in novih medijev (kinect, video projektor), kjer na skulpturi sonca in spirale lahko opazujemo simulacijo vodnih kapljic v obliki svetlobnih pik. Skulpturi je dr. Solina izklesal sam, za programiranje pa je poskrbel asistent Blaž Meden, ki je s projektom začel že kot študent FRI pri predmetu Interaktivnost in oblikovanje informacij.

Projekt je bil objavljen tudi v ugledni AHCI reviji Digital Creativity: Light fountain – a virtually enhanced stone sculpture.

Delovanje instalacije si lahko ogledate na Light fountain - an interactive art installation.

 

Izr. prof. dr. Narvika Bovcon je soavtorica serije skulptur in videa z naslovom »3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah«, ki se tematsko navezuje na zgodovino (bolj ali manj pozabljenih) akterk evropske literature. Skulpture so bile zasnovane v 3D CAD programu in nato s pomočjo zlatarske delavnice izdelane v srebru (Zlatarstvo Močnik, Ljubljana). Draguljarski imaginarij z minucioznostjo izdelave se poveže z refleksivnim odnosom do človeškega življenja in sveta: zgodovina v objektih, besedilni objekti, stvari kot znaki.

Skulpture so nastale v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici (sodelavec Aleš Vaupotič) kot del mednarodnega raziskovalnega projekta Potujoči teksti 1790–1914: Transnacionalna recepcija del avtoric na evropskih obrobjih.

 

Eden od razstavljavcev bo tudi akademski slikar mag. Peter Ciuha, ki je pri svojem delu na temo vizualizacije glasbe sodeloval z asistentom FRI mag. Bojanom Klemencem.

 

Razstava bo na ogled do 25. februarja 2018.


Vabljeni!

sonce

NarvikaBovcon