• Razstava Preteklost pod mikroskopom
Novice

V Narodnem muzeju Slovenije bo v torek, 24. oktobra, odprtje razstave »Preteklost pod mikroskopom. Naravoslovne raziskave v muzeju«, katere del so tudi interaktivne igre, ki so jih razvili študenti Fakultete za računalništvo in informatiko.


Predstavitve na muzejskih razstavah niso več le statične, ampak muzeji nudijo dinamične, interaktivne predstavitve, ki obiskovalce spodbujajo k raziskovanju. S tem se obiskovalci lažje, hitreje in z večjim zanimanjem seznanijo z razstavljenimi eksponati. V Narodnem muzeju Slovenije so se odločili, da bodo na takšen način poskušali obiskovalcem približati metode iz naravoslovnih ved, ki omogočajo analizo in interpretacijo vloge predmetov iz preteklosti.

 

Glavni cilj vseh izobraževalnih iger nove razstave je skozi igro predstaviti praktične metode arheološkega dela, s katerimi lahko pogledamo v globino predmetov in izvemo tisto, kar je očem nevidno.

 

V ta namen so študentje v okviru predmeta “Interaktivnost in oblikovanje informacij” na FRI razvili nekaj različnih interaktivnih izobraževalnih iger. Študentki Viki Petrovič in Tjaša Jagodnik sta z igro predstavili radiokarbonsko metodo določanja starosti predmetov, Simon Grivc je predstavil metodo PIXE za analizo sestavin posameznih materialov, Jaka Šušteršič in Matej Vehar sta predstavila metodo XRF za analizo sestavin kovinskih materialov, Matej Pečnik in Rok Plevel sta predstavila analizo jekla pod metalografskim mikroskopom, Nika Eržen in Blaž Štempelj sta predstavila rentgensko radiografijo, študentje Jovan Buragev, Uroš Ribič in Miha Pešič pa so naredili igro s pomočjo katere interaktivno sestavljamo top.

 

Pri razvoju iger so morali študentje poleg tehničnih problemov veliko pozornosti nameniti še drugim elementom, ki so za uspeh igre tudi pomembni; odzivnemu uporabniškemu vmesniku, uporabi glavnega lika Žive, ki uporabnika vodi skozi igro in prilagodljivosti različnim napravam.