• Obisk gospodarske delegacije iz Ruske federacije na FRI
Novice

Delegacija predstavnikov ruskih podjetij in institucij s področja inovativnih digitalnih tehnologij je v organizaciji javne agencije SPIRIT Slovenija obiskala Slovenijo. V četrtek, 19. oktobra, so se člani delegacije na Fakulteti za računalništvo in informatiko udeležili okrogle mize na temo Ustvarjamo digitalno prihodnost.


Na okrogli mizi so poleg ruskih gospodarstvenikov sodelovali še predstavniki slovenskih podjetij in predstavniki FRI. Kiril Bobrov z Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji dejal, da Ruska federacija sledi trendom digitalizacije in inovativnih tehnologij, zato podpira idejo o skupnem sodelovanju med obema državama na tem področju, kjer je še obilo neizkoriščenih možnosti.

 

Dekan prof. dr. Bojan Orel je skupaj s sodelavci s FRI ruski strani predstavil organiziranost in delovanje fakultete, ki velja za vodilno visokošolsko in raziskovalno institucijo na področju računalniške in informacijske znanosti v Sloveniji, pri čemer so še posebej izpostavili dosežke na področjih umetne inteligence, podatkovnega rudarjenja in računalniškega vida, s čimer se namreč ukvarja več kot polovica raziskovalcev na FRI. V nadaljevanju so udeleženci okrogle mize obiskali še tri raziskovalne laboratorije na FRI: Laboratorij za bioinformatiko, Laboratorij za podatkovne tehnologije in Laboratorij za umetne vizualne sspoznavne sisteme.

 

Agencija SPIRIT Slovenija si prizadeva okrepiti povezovanje znanstveno-raziskovalnih institucij iz Slovenije in Rusije, omogočiti prenos inovativnih digitalnih rešitev v slovensko in rusko gospodarstvo ter spodbuditi skupno delovanje in sodelovanje na tretjih trgih. V ta namen je pred kratkim delegacija slovenskih podjetij in institucij, med katerimi je bila tudi FRI, v Ruski federaciji obiskala Inovacijski center Skolkovo ter Sklad za razvoj spletnih pobud.