• Mediji o aplikaciji HEP-Y
V medijih

Mediji so poročali o novi spletni aplikaciji HEP-Y, ki so jo med drugimi ustvarili tudi študenti Fakultete za računalništvo in informatiko.


Strokovnjaki in študenti ljubljanske Fakultete za računalništvo in informatiko, medicinske fakultete, Inštituta Jožef Štefan in računalniško podjetje so naredili prvo spletno aplikacijo za ozaveščanje in ugotavljanje možnosti tveganja za okužbo z virusi hepatitisa z imenom HEP-Y. Aplikacija je bila ustvarjena ob letošnjem Svetovnem dnevu hepatitisov.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) se je v zadnjih dveh letih prvič v zgodovini zgodilo, da je število smrti zaradi virusnih hepatitisov preseglo število smrti zaradi HIV/aidsa. Statistična projekcija je pokazala, da bi s stopnjevanjem števila novoodkritih okuženih in njihovega zdravljenja lahko do leta 2030 za 90 odstotkov zmanjšali število okuženih in skoraj izničili število bolnikov z ogrožajočimi zapleti bolezni. Pri tem bo nedvomno v veliko pomoč tudi novo nastala aplikacija. Njena posebnost je vprašalnik, ki uporabnika popelje skozi dejavnike tveganja za okužbo in možne zdravstvene težave ter ga sproti izobražuje in ozavešča, na koncu pa mu glede na stanje poda konkretne napotke: kam po pomoč oziroma kako preprečevati okužbo.

 

Prispevki o projektu v medijih: