13.
jun
Gigafida 2.0: korpus pisne standardne slovenščine
ob 14:00

Center za jezikovne vire in tehnologije pri Univerzi v Ljubljani (CJVT) vabi na predstavitev Gigafida 2.0: korpus pisne standardne slovenščine, ki bo v četrtek, 13. junija 2019, ob 14.00 v predavalnici 18 na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Gigafida 2.0 je referenčni korpus slovenskega jezika, ki vsebuje okoli 1,1 milijard besed. V najnovejši različici je CJVT dodal nova besedila iz zadnjih let, izboljšal strojno jezikoslovno označevanje in prenovil uporabniški vmesnik. Na dogodku bodo predstavljene vse novosti vira, ki je podatkovna osnova tudi za razvoj postopkov in tehnologij za sodobno slovenščino.

Na predstavitvi boste izvedeli, kaj sploh je korpus sodobne pisne standardne slovenščine, za kaj se uporablja, katera besedila so bila dodana in katera odstranjena ter kje na spletu lahko najnovejšo različico najdete.

Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani (CJVT UL) je enota Univerze v Ljubljani (Mreže infrastrukturnih centrov), ki združuje Fakulteto za družbene vede, Filozofsko fakulteto, Pedagoško fakulteto, Fakulteto za elektrotehniko in Fakulteto za računalništvo in informatiko. Namenjena je znanstvenemu raziskovanju, vzpostavljanju in vzdrževanju temeljnih digitalnih jezikovnih virov in jezikovnotehnoloških orodij za sodobni slovenski jezik, ki so praktično uporabni in preko spleta dostopni vsem uporabnikom slovenskega jezika v svetu.