• Prva mikrodokazila za izbraževanje DevOps na FRI
Novice

Pilotno izvedbo programa Evropske zveze za programerske veščine (ESSA) za mlajše strokovnjake DevOps Junior Expert, ki smo ga izvedli na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) je uspešno zaključila prva generacija tečajnikov. Mikrodokazila sta 23. aprila 2024 podelila dekanja UL FRI izr. prof. dr. Mojca Ciglarič in Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije na Gospodarski zbornici Slovenije.


Projekt ESSA (softwareskills.eu) je namenjen uvedbi sodobnih metod poučevanja programerskih veščin v okviru vseživljenjskega učenja in strokovnega izpopolnjevanja. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko smo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije analizirali in naslovili zahteve trga dela ter s partnerji v projektu ESSA zasnovali nove programe za profile kadra IT, kot so oblikovalec rešitev, strokovnjak za DevOps, razvijalec in preizkuševalec.

 

Na UL FRI smo v sodelovanju z GZS od oktobra 2023 do aprila 2024 izpeljali pilotne izvedbe šestih mikrotečajev za profil mlajšega strokovnjaka za DevOps. Udeležili so se jih zaposleni iz 15 slovenskih podjetij, ki so v okviru intenzivnih tečajev pod strokovnim mentorstvom razvijali in nadgrajevali projekte, s katerimi nagovarjajo realne izzive v svojih podjetjih.

 

Partnerji projekta po Evropi izvajajo pilotne izvedbe tudi ostalih programov. Vsak program sestoji iz 6-10 mikrotečajev, ki so ovrednoteni z 1-2 točkama evropskega kreditnega sistema (ECTS), zanje pa udeleženci prejmejo mikrodokazila. Sistem digitalnih mikrodokazil bo kadrom omogočil enostavno priznavanje veščin v postopkih zaposlovanj in napredovanj.

 

V sodelovanju z mednarodno akreditacijsko organizacijo ASIIN smo vse na novo razvite študijske programe ustrezno umestili v evropski kvalifikacijski okvir (EQF) za ustrezne stopnje izobrazbe, tako da bodo tečaji prejeli tudi ustrezno značko kakovosti.

 

Pri izvedbi projekta so na UL FRI sodelovali prof. dr. Vlado Stankovski, kot vodja, prof. dr. Marko Bajec, Tjaša Šoltes in Zala Gruden, pilotne tečaje pa so izvedli prof. dr. Marko Bajec, prof. dr. Dejan Lavbič, doc. dr. Matjaž Pančur, asist. Sandi Gec, Jernej Cvek in Jan Ivanetič.