V Akademiji FRI nudimo tudi delavnice za srednje šole. Delavnice lahko oblikujemo glede na želje srednjih šol in jih prilagodimo predznanju srednješolcev.  Izvedba je zaželena na srednji šoli, po dogovoru pa je možna tudi na fakulteti.

Dodatna vprašanja lahko naslovite na akademija@fri.uni-lj.si.

 

Pametne pogodbe v okviru tehnologije veriženja blokov

Delavnica je namenjena dijakom višjih letnikov, ki imajo predznanje osnovnih konceptov programskih jezikov (podatkovni tipi, pogojni stavki, zanke, itd.). V okviru delavnice se bo v prvem delu pregledalo osnovne značilnosti tehnologije veriženja blokov, transakcije in ostale poglavitne lastnosti. V drugem delu delavnice bo poudarek na pametnih pogodbah, njihov življenjski cikel in pripravi preproste pametne pogodbe vključno z objavo v javnem testnem omrežju.

Trajanje: 3 šolske ure

Cena: 150 EUR + DDV

Izvajalec: Sandi Gec

 

Uvod v strojno učenje

Strojno učenje predstavlja skupek metod, ki se ukvarjajo s pridobivanjem znanja iz podatkov. Namen delavnice je tečajnikom približati pojem strojnega učenja s poudarkom na praktični uporabi. Udeleženci tečaja bodo spoznali osnovne tehnike strojnega učenja: pripravo učnih podatkov, gradnjo modela in vrednotenje rezultatov učenja. Tečaj ne zahteva naprednega znanja iz matematike, statistike ali programiranja.

Trajanje: 3 šolske ure

Cena: 150 EUR + DDV

Izvajalec: Petar Vračar

 

Izdelava iger s Three.js

Napredna računalniška grafika zadnja leta prodira tudi v spletne brskalnike. S pomočjo modernih orodij izdelava 3D scen postaja vse bolj enostavna, predvsem po zaslugi knjižnice Three.js, ki se uporablja tako za prototipe in igre kot za napredne simulacije. Na delavnici bomo spoznali osnove orodja Three.js in z njim ustvarili enostavno 3D igro.

Trajanje: 3 šolske ure

Cena: 150 EUR + DDV

Izvajalec: Žiga Lesar

 

Tudi računalnik je lahko umetnik

S pomočjo programskega jezika Processing se bomo podali v svet kreativnega kodiranja (angl. Creative Coding) in ustvarjali svoje generativne umetnine. Skozi elemente računalniške grafike bomo spoznali osnovne koncepte programiranja. S pomočjo svoje kreativnosti pa boste lahko ustvarili svoje interaktivne in dinamične računalniške umetnine. Vaša pravila bodo naredila programe avtonomne, da bodo lahko sami ustvarjali in zavladali, v našem primeru samo grafični površini na računalniku.

Trajanje: 3 šolske ure

Cena: 150 EUR + DDV

Izvajalec: Borut Batagelj

 

Napovejmo vreme z IoT

Na delavnici bomo na osnovi NodeMCU z ESP8266 sestavili vremensko postajo z uro povezano preko WiFi v Internet. Za prikaz časa, temperature in relativne vlage vrednosti bomo uporabili moderne prikazovalnike OLED. Naučili se bomo osnov programiranja v programskem jeziku Lua in dogodkovnega programiranja. Izmerjene količine bomo shranjevali v spletno storitev ThingSpeak. Prav tako bomo napisali preprost spletni strežnik na naši napravi z le nekaj vrsticami programske kode.

Trajanje: 3 šolske ure

Cena: 150 EUR + DDV

Izvajalec: Aleš Jaklič

 

Programiranje v pythonu

Računalniške programe - navodila, ki računalniku povedo, kaj naj počne - pišemo v jezikih, ki so za razliko od človeških zelo omejeni, a povsem natančni in nedvoumni. Spoznali bomo osnove jezika po imenu python in v njem napisali nekaj programov, ki bodo sicer preprosti, imeli pa bodo marsikaj od tistega, kar imajo veliki.

Trajanje: 3 šolske ure

Cena: 150 EUR + DDV

Izvajalec: Luka Fürst

 

Osnove 3D modeliranja z orodjem Blender

Blender je brezplačno odprtokodno orodje za izdelavo 3D modelov, animacij in svetov ter njihovih upodobitev. V okviru delavnice bomo spoznali osnove izdelave 3D modelov in končnih upodobitev.

Trajanje: 3 šolske ure

Cena: 150 EUR + DDV

Izvajalec: Ciril Bohak

 

Razvoj mobilnih aplikacij za Android

Orodje AppInventor omogoča zelo preprost razvoj mobilnih aplikacij za Android kar v spletnem brskalniku. Vse kar potrebujete je Androidni telefon in povezavo v splet. V okviru delavnice bomo razvili nekaj enostavnih aplikacij in s tem spoznali osnove razvoja mobilnih aplikacij.

Trajanje: 3 šolske ure

Cena: 150 EUR + DDV

Izvajalec: Ciril Bohak

 

Razvoj iger v okolju Unity

Udeleženci delavnice bodo spoznali popolne osnove razvoja iger v okolju Unity 3D. Okolje omogoča preprosto sestavljanje okolja iz osnovnih gradnikov in programiranje logike v programskem jeziku C#. V okviru delavnice bomo skupaj izdelali zelo preprosto igrico.

Trajanje: 3 šolske ure

Cena: 150 EUR + DDV

Izvajalec: Ciril Bohak